Rødt blod i årene

Egebjerg Maskinstation, ved Egebjerg, mellem Balling og Vinderup er en topmoderne landbrugsmaskinstation med rødt blod i årene. Denne gang har vi besøgt Frede Madsen og hans folk i marken.

Frede Madsen, indehaver af Egebjerg Maskinstation – her foran én af maskinstations Jaguar snitter

Solen skinner fra en total skyfri himmel, og temperaturen ligger på de knap 25 grader, selvom klokken er gået hen og blevet 17 og sidst på eftermiddagen – jo der er sommer over Danmark, og mens det meste af Danmarks befolkning holder ferie, så er der travlhed i landbrugt. I hvert fald hos Egebjerg Maskinstation. Her er der også ferietid, og samtidigt med høsten af korn, er der gang i ensilering af græs og helsæd, skårlægning af raps og græs, presning af både græs og halm, samt rivning af græs – jo der nok at se til.

Vi møder ejeren af Egebjerg Maskinstation, Frede Madsen, midt i kampens hede – i aktion på den ene af maskinstations to Claas Jaguar finsnitter.

Ferietiden på maskinstationen gør, at Frede Madsen, tager sin tørn med i marken, i dag på finsnitteren.

Mobiltelefonen ringer med nærmest indkodet intervaller, og Frede Madsen får fundet notatblokken frem mens ’Det er Frede’ lyder i førerkabinen på Jaguar snitteren.


 Frede Madsen, med telefonen ved øret – der var travlhed på denne sommerdag.

Ægte landbrugsmaskinstation

”Der er nok at se til i dag” siger Frede Madsen, og kan ikke lade være med at vise sin tilfredshed. Frede Madsen er en erfaren mand inden for branchen, der har været med i mange år. Egebjerg Maskinstation blev grundlagt helt tilbage i 1977 af Frede Madsens far, og Frede Madsen overtog familievirksomheden i 2003 – og i 2004 kom den første røde traktor til maskinstation.

”Vi har altid haft Case rendegraver i familien, ja faktisk i over 20 år” beretter Frede Madsen, og i dag er det en Case 695 SuperB rendegraver fra sidste år der reagere på maskinstationen.

”Det er dog hovedsageligt landbrugsarbejde vi beskæftiger os med, og det er hos mælkeproducenterne den store omsætning ligger for øjeblikket” fortæller Frede Madsen, mens endnu en vending tages i forageret med Claas Jaguar 850 finsnitteren. ”Vi laver faktisk al tænkeligt landbrugsarbejde på nær kartofler samt ammoniak” siger Frede Madsen, og fortæller om de forskellige opgaver. ”Et af vores nyeste arbejdsområder er rundballepresning med wrapper i samme enhed, vi fik leveret en ny Krone Comprima CV 150 XC rundballepresser her først på sommeren, og den har allerede presset over 2000 wrapballer” beretter Frede Madsen og tilføjer: ”Og den er fuldt booket op allerede i morgen igen”.

 

Der er 8 fastansatte på Egebjerg Maskinstation foruden Frede selv – men i dag er de 10 mand i sving, til trods for at to fastansatte er på ferie. ”Det er rart med afløsere, man kan trække på i presset situationer som i dag” fortæller Frede Madsen ”Det får de sidste løser ender til at hænge sammen”.

Flere røde traktorer

Efter Frede Madsen investeret i sin første røde traktor i 2004, er der kommet flere og flere CaseIH traktor til i området omkring Egebjerg – og ikke kun hos Egebjerg Maskinstation. ”Det må klart skyldes den gode service, som vi får hos Salling Traktorservice” fremhæver Frede Madsen, og fortæller, at farven på traktoren næsten er underordnet, når bare servicen er i top. ”Det betyder meget, at servicen er i top, når nedbruddet sker – for det sker altid ubelejligt” smiler Frede Madsen, der dog har været forskånet for større nedbrud på hans CaseIH maskinpark. Maskinparken består af i alt 14 traktorer, hvor de 7 er røde med CaseIH-logoet på motorhjelmen. De resterende traktorer er blå.

Specielt CaseIH's MXM-serien er meget populær hos Egebjerg Maskinstation. Claas Jaguar 850 samt CaseIH MXM 190 Pro side om side

MXM – en god maskinstations traktor

Frede Madsen har i alt haft fem CaseIH MXM 190 i maskinhuset – den ene er netop solgt i bytte på en Puma 225 CVX. Men MXM-serien har ikke skuffet hos Frede Madsen.
De første MXM 175-190, som kom til landet i 2003, har været godt forfulgt af ”børnesygdomme” og traktorserien blev hurtigt opgivet på mange maskinstationer og landbrug rundt om i landet, og forhandlerne blev hurtigt fyldt op med MXM 175-190.
 
CaseIH MXM 190 Pro – en af mange fra EM

Dette er heldigvis fortid – det er Egebjerg Maskinstation et bevis på!

”Den MXM 190 vi netop har byttet væk, har gået knap 4000 timer uden problemer siden 2005” fortæller Frede Madsen, men tilføjer, ”vi skiftet dog en generator på den, og det er faktisk det eneste, der har gået i stykker på den”.
MXM 175-190 er blevet opdateret meget siden de kom til landet i 2003 og de mange ”børnesygdomme” er derfor aflivet. Og det var egentligt synd, at den fik en så dårlig start, for traktorserien rummer mange gode detaljer.
”MXM-serien, er en traktor-serie, som alle kan finde ud af at køre i” erklære Frede Madsen, ”Det er rart, at det er hurtigt at sætte en afløser på en af disse traktorer, og man lære hurtigt de mange funktioner at kende.”
”En funktion som er rigtig behagelig ved de elektroniske fjernudtag i MXM 190’erne, er den enkelte måde flowet på hydraulikolien sættes op og ned på – blot med en drejeknap kan flowet på hydraulikolien hurtigt ændres – og dette er en stor fordel ved mange arbejdsopgaver – eksempelvis ved møgspredning, hvor hydraulik-flowet hurtigt kan sættes op når sprederen skal tømmes” fortæller Frede Madsen.

”Der er også god trækkraft i MXM 190’erne – de går blandt andet fint i spænd med vores 7 furet halvbugseret vendeplov”, tilføjer Frede Madsen.

http://www.youtube.com/watch?v=id3_ybrfwjo&feature=player_detailpage

 Denne artikel samt video er lavet af Morten Damsgaard - Der også står for hjemmesiden

http://salling-traktor.dk/ hvor artiklen er taget fra, hvor det klart kan anbefales at tage et kig forbi også. 
Direkte link til artikel http://salling-traktor.dk/index.php?page=3&id=48